Noen betraktninger rundt indiske valgkampvideoer

I dag har jeg lyst til å skrive om indiske valgkampvideoer, for det har jeg vært opptatt av de siste dagene.

Jeg kan ikke hindi og ikke særlig mye om indisk politikk. Jeg kan litt, fordi jeg er en nerd, men jeg kan ikke mye. Jeg er ikke inne i indiske koder i noen særlig grad. Jeg har sett et par bollywood-filmer og til og med syntes de var helt ålreite (denne er dritkul, men jeg tviler på at den er særlig typisk), og jeg har hørt litt på indisk popmusikk, men jeg kan ikke si at jeg er noen ekspert.

Derfor er det nok mye jeg ikke forstår i det hele tatt i disse videoene, deriblant hva folk snakker om. Men de er litt artige likevel.

Bharatiya Janata Party/Narendra Modi – Main desh nahi jhukne dunga

Hvis du i det hele tatt har lest noe om det indiske valget, har du kanskje fått med deg hvem Modi er. Modi har vært storosten i Gujarat veldig lenge og er statsministerkandidaten til BJP. BJP er et hindunasjonalistisk parti med forbindelser til hindutva-bevegelsen, som altså er en religiøs vekkelsesbevegelse for hinduer. Jeg skal ikke prøve å gi en dypere analyse av den, men deler av BJPs bakland er ganske hårete fra et sekulært, liberalt ståsted. BJP er imidlertid et av de to store partiene i India, og har følgelig en nokså bred medlemsmasse.

Valgdagsmålinger i India er visstnok ikke veldig pålitelige, men de tyder på at BJP er valgvinner, og at Modi ligger an til å bli statsminister så fremt han klarer å forhandle til seg et flertall i Lok Sabha, det indiske parlamentet. BJP har vært i posisjon tidligere, under Atal Bihari Vajpayee, kjent i Norge som mannen som lignet på tidligere fotballpresident Per Ravn Omdal.

Men nå er det Modi, som i forkant av valget ble oppfattet som en ustoppelig frontfigur for partiet. Han har vært kontroversiell på grunn av anklager om at han var delaktig i hinduopptøyer rettet mot muslimer i Gujarat, men har drevet valgkamp som en moderat høyre-orientert markedsvennlig fikser, på bakgrunn av det andre han har utrettet i Gujarat. Han har lagt vekt på løfter om å bygge landet, få hjulene i sving igjen, og skaffe jobber til folk. Det burde framgå ganske tydelig av videoen, hvor et knippe ekstremt staute indere i arbeid(tm) kommer sammen i sin entusiasme for Modi.

Videoen begynner med liljen som er symbolet til BJP. Så kommer Modi og vifter med pekefingeren, og så kommer kavalkaden av arbeidsfolk. Bønder. Bygningsarbeidere. En slags chilibonde i ørkenen. Leger og sykepleiere. Noen unge mennesker som sikkert er studenter. Gruvearbeidere. Hvitsnippsarbeidere eller journalister eller kanskje arbeidsløse folk med utdanning (sikkert det siste, siden det står No Vacancy på veggene deres og de ser triste ut). Noen folk som står i kø, sikkert arbeidskø. Og så kommer de sammen, alle sammen.

Logo. Modi gjentar tittelen. The end.

Tittelen, Main desh nahi jhukne dunga, betyr ifølge Google Translate «I will bend country». Jeg er ikke helt sikker på hva det betyr, men for et par dager siden ville GT ha det til at det var «Jeg vil ødelegge landet», så en skulle nesten tro at noen driver og manipulerer oversettelsesprogrammet deres. Men symbolikken i hovedsak er solid, og av en art som et hvilket som helst norsk parti ville kunne brukt. Bred front av folk i ulike klasser som jobber hardt og vil ha respekt for det. Vanskelig å være uenig i.

Aam Aadmi Party/Arvind Kejriwal – Main Hoon Aam Aadmi

Aam Aadmi Party, «Mannen i Gata»-partiet, er et relativt nytt protestparti og har valgt kosten som symbol. «Main Hoon Aad Aadmi» betyr «Jeg er en vanlig mann», og det er slagordet til Arvind Kejriwal, som stiftet partiet etter at han og sultestreikkjendisen Anna Hazare ikke klarte å bli enige om hva de skulle gjøre for å få gjennomslag (Anna Hazare ville ikke bli politiker).

De har gått for en mer folkebevegelsesaktig stil, noe som passer dem bra. BJP har også folkebevegelsespotensial, og bruker det tidvis i sine videoer, men store folkemengder med hvite hatter landet rundt filmet med litt ustøtt kamera og ikke særlig etterbehandlet passer bra til et parti som ønsker å framstå som en gjeng med glade, ubesudlete amatører uten store penger i ryggen.

Terningkast fem, selv om denne versjonen selvsagt er enda mer amatørmessig og derfor enda bedre.

Indian National Congress/Rahul Gandhi – A Billion & One Voices

Rahul Gandhi er oldebarnet til Indias første statsminister Jawaharlal Nehru, barnebarnet til Indias tredje statsminister Indira Gandhi og sønnen til Indias sjette statsminister Rajiv Gandhi. Det sier i grunnen veldig mye av det en utenforstående trenger å forstå om Kongresspartiets rolle i indisk politikk. Når en tar med at Kongresspartiets viktigste motstander de siste tiårene har vært et sosialkonservativt hindunasjonalistisk parti, blir det enda lettere å forstå for uinnvidde, tror jeg. Hvis en da tilføyer at Aam Aadmi satte seg på kartet gjennom å feie Kongresspartiet ut av regjeringspartiene i Delhi, som er regnet som en historisk bastion for partiet, blir det veldig lett å forstå: Kongresspartiet er partiet som har bygget India, det er et parti på den noe mer liberale siden av en del spørsmål, og det blir beskyldt for maktarroganse.

At Rahul er halvt italiensk, er nok også et ørlite issue for BJP-velgere.

Videoen, som er på engelsk i dette tilfellet, handler om folkemengder, om demokrati, om de siste seksti årene i Indias historie, og om å lytte på ALLE indere. Det er for meg vanskelig å tolke som noe annet enn et spark til kastesystemet, som jeg antar at BJP er mer positivt innstilt til enn Kongresspartiet.

Dette er uten et fnugg av tvil den proffeste av videoene jeg har sett på. Ekstremt mange klipp, smooth filmet og fra mange ulike steder i India, med glatt, oppløftende muzak og engasjerende sitater fra Rahul.

Og så drar de opp en video med Rajiv Gandhis stemme og bilder av Rahul:

Rajiv Gandhi ble statsminister i 1984, etter at hans mor ble drept i slutten av sin andre periode som statsminister (hun ble gjenvalgt etter å ha vært i opposisjon i flere år), og ble selv drept i 1991. Vi har ingen tilsvarende dynastier i Norge, og symbolverdien må være ekstremt mobiliserende på grunnfjellet til Kongresspartiet, samtidig som det at toppverv ser ut til å gå i arv nok også virker mobiliserende på motstanderne.

Bahujan Samaj Party/Mayawati – denne greia her

Altså, jeg vet ikke om dette er en seriøs valgkampvideo, engang. Men Mayawati, frontfiguren til BSP, har i perioder vært så populær som delstatsoverhode i hjemstaten Uttar Pradesh at kommentatorer har ment at hun kunne bli en seriøs utfordrer i kampen om statsministervervet.

BSP er et parti for bahujanene, som tilhører de laveste kastene og klassene i India. Dem er det mange av, og Mayawati har klart å mobilisere dem.

Elefanten er hennes symbol, og hva vet jeg, kanskje er det videoer som den over som har fungert.

Samajwadi Party – Aao Milkar Desh Banaye

Etter å ha sjekket flere exit polls ser jeg at det er flere partier jeg burde hatt med. Blant annet har BJP virkelig smadret Mayawati i Uttar Pradesh, så elefantvideoen ser ut til å ha virket mot sin hensikt. I UP ligger derimot det sosialdemokratiske lokale partiet Samajwadi Party an til å bli nest størst, så de får bli med.

SP har sykkelen som sitt symbol. Det bærer videoen preg av.

Reklamer


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s